Frågor & svar

Krävs det tillstånd för att skaffa en infiltrationsanläggning?
Ja, det krävs tillstånd från kommunen för att anlägga en infiltrationsanläggning. Skälet till detta är egentligen ganska uppenbart – det handlar ju mer eller mindre om att hälla ut avloppsvatten i naturen. Infiltrationsanläggningar regleras enligt miljöbalken, men de exakta reglerna skiljer sig sedan en del från kommun till kommun. Att ansöka om tillstånd kostar sedan en hel del, normalt runt 4,500 kronor.

Vad kostar det att anlägga en infiltrationsanläggning?
Inräknat alla kostnader, från ansökan om tillstånd till arbete och material, så kan slutresultatet skilja sig en hel del åt. I bästa fall, om jordmånen är god och passar till en infiltrationsanläggning, så kan slutpriset hamna på 35-40,000 kronor, men knappast så mycket lägre. I stället får man nog räkna med att det kommer att kosta mellan 65 och 75 tusen kronor, och i värsta fall ännu mer. Det är inte helt ovanligt att det kostar så mycket som 100,000 kronor.

Varför ska jag ha en infiltrationsanläggning?
Det är inte alls säkert att du ska ha en infiltrationsanläggning. För många är det tvärtom absolut inte att rekommendera. En infiltrationsanläggning är något som först och främst passar dem som har ett enskilt avlopp, det vill säga att det inte är en del av ett större system. För den som har ett enskilt avlopp är dock en infiltrationsanläggning att rekommendera, och det som är standard.

Vad är fördelarna jämfört med att ansluta till det kommunala avloppssystemet?
Den största fördelen är vanligtvis kostnaden. Om en bostad inte redan är ansluten till det kommunala avloppssystemet så finns det vanligtvis skäl till det. Det kan då handla om att rör behöver läggas på en lång sträcka, vilket kan innebära betydande kostnader – uppemot dubbelt så dyrt som infiltrationsanläggning är inte ovanligt, och det kan till och med kosta mer än så.

Är det någon skillnad på markbädd och infiltrationsbädd?
Skillnaden är att markbädd kallas en infiltrationsanläggning som anläggs där jorden inte passar till just detta och man för anläggningen tvingas ta in jord/grus/sand utifrån. Rent tekniskt, hur de fungerar är det ingen större skillnad, men det kan betyda en del för vad det kommer att kosta.

Kan vem som helst skaffa en infiltrationsanläggning?
De flesta kan skaffa sig en infiltrationsanläggning, antingen med naturlig infiltrationsbädd eller konstgjord markbädd. Det krävs dock tillstånd från kommunen, och då kan det av olika skäl bli nej. Den vanligaste anledningen till att någon nekas tillstånd är då risken för att avloppsvattnet kommer att kunna ta sig ner till grundvattnet eller berggrunden utan att vara tillräckligt renat.

Kan man använda ROT-avdraget när man skaffar en infiltrationsanläggning?
Ja, det kan man. Med hjälp av ROT-avdraget kommer du att kunna halvera arbetskostnaden för att installera en infiltrationsanläggning.

Kan man installera en infiltrationsanläggning själv?
Det är inte att rekommendera, då kraven är så pass höga som de är. Det man kan göra för att hålla kostnaderna nere är att gräva en del själv innan själva installationen, och försöka utföra så många av momenten i installationen på egen hand.

Kommunen har ändrat reglerna för enskilda avlopp, måste jag göra om min infiltrationsanläggning nu?
Det kan vara så att du måste gräva om om reglerna för enskilda avlopp. Dessa regler har en tendens att skärpas efter hand, och skärps de så mycket att din infiltrationsanläggning inte längre uppfyller kraven så kommer den att behöva göras om.